вторник, 24 мая 2016 г.

До Франкової криниці

   

     2016 - ий рік в Україні – рік відзначення 160-річчя від дня народження та 100-річчя від дня смерті ведомого талановитого українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського й політичного діяча Івана Франка.
   Творчість Івана Франка багатогранна: вона включає в себе не лише літературні твори, а й праці з теорії та історії літератури,   мовознавства, етнографії, економіки, історії, психології. 
    Івану Франку належить особливе місце в українському національному русі, розвитку української культури, соціально-політичної та філософської думкиЖиттєва доля письменника стала прикладом того, як з-під низенької стріхи селянської хати можна сягнути піднебесних інтелектуальних висот і збагатити духовний спадок світової культури.
   Революційний демократ і соціаліст, він з'явився титанічною фігурою  переходу від революційно-демократичного до пролетарського етапу визвольного руху,  видатним новатором у розвитку суспільної думки і естетичної свідомості на Україні.


   З нагоди вшанування пам’яті Великого Каменяра, у сільській бібліотеці, оформлено постійно діючий тематичний куточок «Іван Франко-трибун народний». 24 травня  була проведена біографічна година   «До Франкової криниці» для дітей середнього шкільного віку. На  заході йшла мова  про нелегке життя українського генія, про тяжкі повороти його долі, родинні і матеріальні труднощі і зрештою, хворобу, з якою письменник боровся протягом останніх років життя. Присутні мали змогу продивитися фільм «Життєвий і творчий шлях Івана Яковича Франка».

  Великому Каменяреві в Україні встановлено так багато пам'ятників, відкрито стільки меморіальних дошок, стільки вулиць і навчальних закладів названо його іменем, що постать «вічного революціонера» вже давно стала символом незламності і мужності українського народу.


Комментариев нет:

Отправить комментарий