вторник, 27 сентября 2016 г.

Обличчя української історії



  Михайло Грушевський (1866—1934) є однією з головних постатей українського національного самоствердження в новітній історії України. Видатний вчений і суспільно-політичний діяч, він створив 10-томну «Історію України-Русі» – першу повну історію України, таким чином перевершивши навіть таких видатних попередників, як Костомаров, Куліш, Драгоманов, Антонович. Але Грушевський не тільки писав історичні праці, він сам творив історію: 1917 року став на чолі нової Української держави – його було обрано головою Центральної Ради (1917—1918), яка в 1918 році проголосила Українську Народну Республіку (УНР). Завдяки цьому світ дізнався, що на землі існує Українська держава, президентом якої і став М. С. Грушевський.
  М. С. Грушевський — автор понад двох тисяч наукових праць: «Історія України-Русі», «Нарис історії українського народу», «Ілюстрована історія України», «Початки громадянства», «Історія української літератури»; також Михайло Грушевський — один із редакторів багатотомного видання документів «Джерела до історії України». Твори його намагалися будь-що вилучити з наукового обігу, а їхнього автора — з народної пам'яті. Відновлення української державності 1991 р. врятувало творчу спадщину М. Грушевського, висновки й передбачення якого, поза сумнівом, домінуватимуть і на межі XXI—XXII сторіч, поступово перетворюючись на ідейні засади та основу життя всього народу. 















  «Я не належу до породи героїв...», під такою назвою в бібліотеці була розгорнута тематична  виставка з нагоди 150 річчя від дня народження М.С.Грушевського. Для користувачів бібліотеки організовано інформаційно-пізнавальний огляд «Ідеолог національного державотворення» з переглядом в Інтернеті презентації «Обличчя української історії».









Комментариев нет:

Отправить комментарий