среда, 18 января 2017 г.

Символ національної і державної величі


Гімн - величава пісня, виконання якої пов´язане із святковими урочистостями, офіційними державними заходами, військовими парадами,  політичними подіями, релігійними ритуалами тощо. Це ті слова та музика, які змушують кожного з нас підніматися при перших же акордах, з трепетом у душі слухати мелодію, яка кличе до високого і світлого.
 25 років тому (1992) Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного Гімну України «Ще не вмерли України і Слава, і Воля» (автор Михайло Вербицький). Слова Гімну були узаконені лише 6 березня 2003 року. Створення сучасного Гімну України бере початок з осені 1862 року, коли український вчений-етнограф, поет і журналіст, активний діяч українського визвольного руху на Правобережній Україні Павло Чубинський написав патріотичного вірша «Ще не вмерли України і Слава, і Воля». Слова Чубинського були покладені на музику Михайла Вербицького – скромного священика, обдарованого талантом митця, одного з основоположників української композиторської школи. Перше документальне свідчення виконання пісні датується 10 березня 1865 року, що офіційно вважається датою першого публічного виконання національного гімну.
До цієї дати у бібліотеці представлено тематичну виставку «Головна пісня держави». Для дітей проведено годину державності «Ще не вмерла України і слава і воля», на якій діти дізнались багато цікавих фактів про історію створення нашого гімну, прослухали записи гімну у виконанні різних виконавців.

Комментариев нет:

Отправить комментарий