четверг, 7 июля 2016 г.

Ніч Купальська, вічна чарівнице!...

    




Жодному з язичницьких свят не випала така пильна увага і довге життя, як святові Купала. День Купала, який припадає на 7 липня, збігається з літнім сонцеворотом. У давніх слов'ян Дажбог — бог Сонця — був найшанованішим серед інших міфологічних божеств. Це і зрозуміло, бо від сонця залежав урожай, а отже, і життя землеробів, якими споконвіку були українці. Наші пращури вважали, що саме сонце подарувало життя усьому на землі. Тому річний цикл сонця співпадав з найважливішими ритуальними дійствами. Одним з них було Купало, котре символізувало літній сонцеворот, тобто найвищий культ сонця. 



   Християни не змогли заборонити це свято, тому поєднали його з Різдвом Святого пророка Предтечі й Хрестителя Господнього Івана. Ось так з'явилося християнізоване свято з подвійною назвою — Івана Купала. 

   Як кожне народне свято, день Івана Купала відбувається з багатьма своєрідними обрядами і піснями. За повір'ям, у цю ніч дівчата плели вінки і пускали їх на воду, аби знати, звідки чекати коханого. Ще одною забавою для молоді були і лишаються стрибки через багаття. Вважається, хто найвище стрибне, той буде надзвичайно щасливим.
Однак кульмінацією свята завжди був пошук папороті. За народним повір'ям цвіт папороті можна побачити лише раз на рік в ніч на Івана Купала. Вважалося, що квітуча папороть не тільки виконує найпотаємніші бажання, але і допомагає відшукувати скарби.
   До свята, у бібліотеці оформлено календарну виставку «На Купала нічка мала».  Для мешканців та гостей села проведено народознавчу годину «Нічь Купальська, вічна чарівнице!...».  Захід супроводжувався красивими обрядами: пускання вінків, потоплення Марени, паління Купала... Під час дійства всі присутні водили веселі хороводи, стрибали через  купальське вогнище. На святі панувала казкова атмосфера з мавками та циганами.
   Ведучі  провели для присутніх цікаві пізнавальні,  конкурсно – ігрові та розважальні заходи. Задоволеними залишилися не тільки діти, а й дорослі, які веселилися разом з ними.
   Святковий захід пройшов у позитивній та загадковій атмосфері стародавнього купальського свята.



Комментариев нет:

Отправить комментарий