среда, 11 апреля 2018 г.

Жертви тоталітаризму ХХ століття


Щороку 11 квітня народи країн, постраждалих від нацистської агресії, відзначають Міжнародний День визволення в’язнів фашистських концтаборів. Цей день встановлено з ініціативи Організації Об’єднаних Націй на згадку про героїчне повстання в'язнів табору смерті Бухенвальд у 1945 році, коли ув'язнені в умовах суворої конспірації створили військову організацію, що складалася з 178 бойових груп із 850 бійцями різних національностей. 11 квітня, дізнавшись про наближення військ союзників, вони здійснили повстання, взявши табір під контроль.
Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. У роки Другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік, з них 5 мільйонів – громадяни колишнього СРСР.
До цієї дати у бібліотеці представлено тематичну викладку «Жертви тоталітаризму ХХ ст.» і проведено інтернет-огляд «Фашистські табори смерті-геноцид проти людства» з переглядом документальної відеохроніки.
У Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів вшановують пам'ять усіх жертв нацистських катівень – концтаборів, в’язниць, гетто. Пам'ять про страждання, що випали на їх долю – священна. Її збереження є запорукою того, що подібне не повториться знову.

Комментариев нет:

Отправить комментарий