суббота, 18 июня 2016 г.

Ой, зів'ю вінки та на всі святки...



Дев’ятнадцяте червня – дата православної Трійці в 2016 році. Свою назву свято Трійці отримало, внаслідок зішестя на апостолів Духа Святого, обіцяне Ісусом перед вознесінням на небо. Зішестя Духа Святого було потрійністю Бога: світ творить – Бог Отець, від рабства нечистого спокутує людей – Бог Син, освячує світ – Дух Святий.
   Трійця вважається третім за значимістю православним святом після Різдва Христового та Великодня, і відзначають його завжди на 50 день після Воскресіння Христового. А тому Трійцю ще називають П’ятидесятницею. За народним звичаєм свято Трійця ще називають Зеленою неділею. З давних-давен, люди святкують це свято, радіючи усім рослинам. Зелене гілля вносять до хати, прикрашають кімнати липою, м’ятою, чебрецем. Люди вірять, що в ці дні прокидаються мавки. Вночі вони гойдаються на гіллях дерев, розчісують своє розкішне волосся. Кажуть, що можуть залоскотати до смерті. Тому потрібно носити з собою обереги – полин, м’яту.
     Трійця завжди вважалася дівочим святом. Дівчата вдягали свої найкращі вбрання. Вони на зелених святках припиняють співати веснянки та плетуть вінки, опускаючи їх у річку для ворожіння. Потім вони йшли в ліс гуляти. До цього дня пекли коровай і роздавали його в лісі незаміжнім дівчатам. Ці шматочки сушили і берегли до весілля, замішуючи потім сухарі в тісто для весільного короваю. Вважали, що вони принесуть їм у нову сім'ю благополуччя і любов. Потім під берізкою організовували пікнік - святкову трапезу. Увечері народ розважали ряджені, скоморохи.
  До цього свята у бібліотеці представлено виставку-експозицію «Трійця трьома святами багата».
  З дітьми гуртка «Очумілі ручки» відбулась народознавча подорож «Ой, зівю вінки та на всі святки», на якій діти дізнались багато корисної інформації про цілющє значення лікарських рослин, зібраних на Зелену неділю. Зібране зелене клечення діти понесли прикрашати свої оселі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий